«ΜΑτια στον ουρανΟ» μΕσω drones που θα συλλΕγουν δεδομΕνα για τις περιοχΕς που πετοΥν απΟ πΑνω, δΙνει στην Amazon δΙπλωμα ευρεσιτεχνΙας που μΟλις εγκρΙθηκε.

Η Amazon μπορεί σύντομα να στείλει drones στον ουρανό που θα συλλέγουν δεδομένα χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η εταιρεία έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ για ένα νέο σύστημα συλλογής δεδομένων.

Με αυτό το τελευταίο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, η Amazon επεκτείνει τις δραστηριότητες της στην συλλογή δεδομένων. Τα τελευταία χρόνια ο κολοσσός της λιανικής πώλησης με έδρα το Σιάτλ έχει εμβαθύνει στη συλλογή δεδομένων χάρις τον εικονικό της βοηθό για το σπίτι που πάντοτε «ακούει», την εταιρία παρακολούθησης κατοικιών και επίσης ένα λογισμικό αναγνώρισης προσώπων που προσφέρει στις αστυνομικές αρχές.

Σύμφωνα με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ένα «μη επανδρωμένο εναέριο όχημα» θα μπορεί να συγκεντρώνει δεδομένα από τα σημεία από τα οποία υπερίπταται. Επίσης το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σημειώνει ότι το drone της Amazon θα μπορεί να αποκτήσει δεδομένα σχετικά με αντικείμενα μέσα και γύρω από μια συγκεκριμένη «ακτίνα», ή ένα εικονικό όριο. Μπορεί να υπάρχει επιλογή για την επιτήρηση μόνο εγκεκριμένων περιοχών καθώς άλλες θα διατηρούνται ιδιωτικές.

Η μακρά ιστορία συλλογής δεδομένων της Amazon

Παρόλο που η συγκέντρωση πληροφοριών από drone μπορεί να προξενήσει ανησυχία σχετικά με την ιδιωτικότητα (δεν πέρασε πολύς καιρός από όταν μάθαμε πως οι εργαζόμενοι της  Amazon ακούν τις συνομιλίες μας με την Alexa), η συλλογή πληροφοριών αποτελεί πλέον ένα σημαντικό μέρος του DNA της εταιρείας. Όταν η Amazon ανακοίνωσε το έξυπνο ηχείο Amazon Echo το 2014, η συσκευή υποσχέθηκε έναν εικονικό βοηθό για το σπίτι που θα μπορούσε να κληθεί απλά καλώντας το όνομά του.

Το «τίμημα» στην ευκολία αποτέλεσε η ιδιωτική ζωή των χρηστών: προκειμένου ο βοηθός της Amazon, Alexa να ακούει τις εντολές σας, η συσκευή πρέπει πάντα να μπορεί να ακούει τα πάντα. Οι πελάτες κάνουν μια παρόμοια… ανταλλαγή όταν χρησιμοποιούν ένα από τα προϊόντα του Amazon Ring. Το Amazon Ring αποτελείται από οικιακές κάμερες ασφαλείας, θυροτηλεόρασης και συστήματα ασφαλείας που στέλνουν πληροφορίες μέσω των servers της Amazon.

amazon DRONE

Διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής, ευρύτερα από τους τομείς των καταναλωτικών τεχνολογικών προϊόντων, υπάρχουν ακόμα περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τις φιλοδοξίες συλλογής δεδομένων της Amazon. Τον Μάιο του 2018, η ACLU έμαθε ότι η Amazon εμπορεύεται το εργαλείο αναγνώρισης του προσώπου, Αναγνώριση, στην επιβολή του νόμου. Η ACLU (Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευρεριών) παρατήρησε ότι οι αξιωματικοί στην κομητεία της Ουάσιγκτον στο Oregon και στο Ορλάντο της Φλόριντα, χρησιμοποιούσαν λογισμικό αναγνώρισης προσώπων της Amazon από το 2017.

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πώς η Amazon θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα δίκτυο drone για σκοπούς παρακολούθησης. Η εταιρεία θα μπορούσε πολύ καλά να βάλει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας «στο ψυγείο» και να μην κάνει τίποτα, ή το ακριβές αντίθετο και να παρακολουθεί από τον ουρανό. Τώρα που η Amazon έχει λάβει και επισήμως το τετραετές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της, ίσως να μην χρειαστεί να περιμένουμε πολύ για να μάθουμε.

Ευχαριστούμε την fortunegreece.com για το άρθρο