Είναι ελαφρά φουσκωμένη η μπαταρία στο Drone σας;

Δείτε τι πρέπει να κάνετε και αν είναι επικίνδυνη για το drone σας!

Η μπαταρία σας πάσχει από παραγωγή αερίου, κάτι που γίνεται σε μπαταρίες Lipo μιας και οι περισσότεροι δεν έχουμε εκπαιδευτεί για να τις χρησιμοποιούμε..

Η καθημερινή χρήση της μπαταρίας μας παράγει αέριο μέσω της διαδικασίας της αποσύνθεσης ηλεκτρολυτών. Αυτό συμβαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό όλες τις φορές που υπερφορτίζουμε μια μπαταρία (εφόσον δεν έχει ασφαλιστικό) ή όταν την υπερθερμάνουμε.. αυτό μπορεί να γίνει μετά από 15 λεπτά πτήσης σε sport mode μια ζεστή ίσως ημέρα.

Για να δούμε μερικές λεπτομέρειες και να γνωρίσουμε την μπαταρία μας ας δούμε την παρακάτω εικόνα.

Εικόνα από physics4u.gr

Η μπαταρία μας αποτελείται από τα παραπάνω 3: άνοδο, κάθοδο, ηλεκτρολύτη. Η κάθοδος και η άνοδος είναι οι θετικοί και αρνητικοί ακροδέκτες της μπαταρίας μας. Ο Ηλεκτρολύτης είναι οποιαδήποτε ουσία που σε υδατικό διάλυμα παρέχει ελεύθερα κινούμενα ιόντα και έτσι καθίσταται ηλεκτρικά αγώγιμο. Τα υδατικά ηλεκτρολυτικά διαλύματα είναι γνωστά ως ιοντικά διαλύματα. Υπάρχουν όμως, πέρα από υγρά διαλύματα, τηγμένοι ηλεκτρολύτες, σε μορφή τζελ (συναντώνται σε μπαταρίες) και στερεοί ηλεκτρολύτες (συναντώνται στους ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές).


Τελικά να πετάξω;

Η απάντηση είναι όχι.. καταλαβαίνω ότι μια μπαταρία μπορεί να κοστίζει από 20€ έως 80€ ή 120€.. αλλά.. πλέον είναι επικίνδυνη.

Το παρακάτω βίντεο μας δείχνει τι μπορεί να γίνει στο drone μας αν κάτι δεν πάει καλά με την μπαταρία μας.

Τι μπορεί να προκαλέσει όμως την φωτιά στις LiPo μπαταρίες;

Η υπερφόρτιση, συμβαίνει όταν εφαρμόζεται υψηλή τάση στα κύτταρα μιας μπαταρίας LiPo. Συνήθως, ενώ φορτίζετε, θέλετε να αυξήσετε την τάση σε κάθε κυψέλη LiPo στα 4.2V (για κανονικό LiPos). Οι τάσεις υψηλότερες από αυτό θα προκαλέσουν μια μη αναστρέψιμη χημική αντίδραση εντός της συσκευασίας η οποία θα παράγει θερμότητα και αέριο…όπως είπαμε και ποιο πάνω, αυτό μπορεί να γίνει και με την υπερθέρμανση της μπαταρίας ή την εξάντληση της.. ( τύπου.. ήθελα να πιάσω ένα top down το καράβι στα 2km από την στεριά ).

Μπορεί μια μπαταρία LiPo να εκραγεί;

Οι μπαταρίες τύπου LiPos, είναι μπαταρίες οι οποίες απαλλάσσονται από την ενέργεια τους με αργό ρυθμό, αυτό βοηθά στο να πετάμε περισσότερη ώρα. Η σκοτεινή πλευρά τους τώρα, είναι ότι αυτού του τύπου μπαταρίες αν δεν χρησιμοποιούνται σωστά, δεν έχουν την μέγιστη απόδοση τους και το χειρότερο είναι ότι φουσκώνουν με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάρουν φωτιά, σε ποιο ακραίες περιπτώσει μέχρι και να εκραγούν.

Είναι τελικά η μπαταρίες LiPo τόσο επικίνδυνες;

Μια μπαταρία LiPo έχει σχεδιαστεί για να είναι ασφαλής για χρήση από όλους σε χρήση όμως ανάμεσα στα 3V και στα 4.2V. Η αποφόρτιση κάτω από 3V θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια και ακόμη και βλάβη της μπαταρίας σε ανεπανόρθωτη απόδοση. Η υπερβολική φόρτιση πάνω από 4.2V μπορεί να είναι επικίνδυνη και τελικά να προκαλέσει πυρκαγιά.

Μέχρι πόσο μπορώ να αποφορτίσω την μπαταρία μου;

Αν θέλετε να είστε καλός με τις μπαταρίες σας και να μην έχετε ανεπιθύμητα φουσκώματα.. θα πρέπει να αποτρέψετε την περίπτωση της υπερβολικής αποφόρτισης της κάτω από τα 3V ανά μονάδα της.

Κανόνες ασφαλείας

Ο εσφαλμένος χειρισμός των μπαταριών LiPo ενδέχεται να προκαλέσει πυρκαγιά. Παρακαλείσθε να αφιερώσετε χρόνο για να διαβάσετε αυτούς τους κανόνες ασφαλείας πριν από το χειρισμό / φόρτιση των μπαταριών.

  • Μεταφέρετε μια μπαταρία LiPo από το σώμα της, όχι τα καλώδια( αν υπάρχουν ) – τα καλώδια θα μπορούσαν να αποσπαστούν από τους εύθραυστους αρμούς συγκόλλησης.
  • Φόρτιση σε ασφαλή μέρη – Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε μια θέση που να προστατεύει την περιουσία σας από τυχόν φωτιά μιας μπαταρίας LiPo. Το να χρησιμοποιείται μια Lipo-safe τσάντα είναι μια καλή επιλογή!
  • Μην φορτίζετε την μπαταρία αμέσως μετά τη χρήση, περιμένετε μέχρι να κρυώσει πλήρως.
  • Ποτέ μην φορτίζετε την μπαταρία χωρίς επιτήρηση – ελέγχετε τακτικά εάν η μπαταρία ζεσταίνεται ή αρχίζει να πρήζεται, αν σταματήσει να φορτίζεται αμέσως.
  • Ποτέ μην χρησιμοποιείτε ή φορτίζετε μια μπαταρία που έχει υποστεί ζημιά – μην φορτίζετε εάν είναι διογκωμένη (πρησμένη) ή έχει οποιαδήποτε άλλη ορατή ένδειξη ζημιάς.
  • Μην αφήνετε μια μπαταρία στον ήλιο ή σε ένα καυτό από τη ζέστη αυτοκίνητο.
  • Αποθηκεύστε τις μπαταρίες σας LiPo περίπου στο 60-70% της φόρτισης ή στα 3.8V ανά κύτταρο.
Lipo-safe
Lipo-safe

Δείτε ένα ακόμα βίντεο για το πως μπορείτε να κρατήσετε σε “φόρμα” τις μπαταρίες σας LiPo