«έντονες ανησυχίες» ότι τα κινέζικα drones κλέβουν δεδομένα

Τα κινεζικής προέλευσης drone μπορεί να στέλνουν ευαίσθητα δεδομένα πτήσης στους κατασκευαστές τους στην Κίνα, όπου μπορούν να έχουν πρόσβαση από την κυβέρνηση εκεί, προειδοποίησε το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ σε μια προειδοποίηση που δόθηκε τη Δευτέρα από το CNN.

Τα drone είναι ένας «δυνητικός κίνδυνος για την πληροφόρηση ενός οργανισμού», δηλώνει η προειδοποίηση από την Υπηρεσία Ασφαλείας Cybersecurity και Ασφάλειας Υποδομών του DHS. Τα προϊόντα περιέχουν στοιχεία που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τα δεδομένα σας και να μοιραστούν τις πληροφορίες σας σε έναν εξυπηρετητή που έχει πρόσβαση από την ίδια την εταιρεία.

Η έκθεση δεν κατονομάζει συγκεκριμένους κατασκευαστές, αλλά σχεδόν το 80% των αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ και τον Καναδά προέρχονται από την DJI, η οποία εδρεύει στο Shenzhen της Κίνας. Οι αμερικανικές τοπικές αρχές επιβολής του νόμου και οι φορείς εκμετάλλευσης  υποδομών έχουν βασιστεί σε drone της εταιρείας τα τελευταία χρόνια.

Η κινεζική DJI ανακοίνωσε ότι έχει  προβεί σε ενέργειες για να προστατέψει τα ευαίσθητα δεδομένα των πελατών της. «Μπορούμε και δίνουμε στους πελάτες μας πλήρη έλεγχο ως προς το πώς συλλέγονται τα δεδομένα, αποθηκεύονται και μεταδίδονται» αναφέρεται σε ανακοίνωσή της. «Για πελάτες της κυβέρνησης και των κρίσιμων υποδομών που απαιτούν επιπλέον ασφάλεια, παρέχουμε drones που δεν μεταδίδουν δεδομένα στη DJI ή μέσω του Ίντερνετ, και οι πελάτες μας μπορούν να θέσουν σε ισχύ όλα τα προληπτικά μέτρα που συστήνει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας».