Ένα drone συνήθως χρειάζεται ένα επίπεδο σημείο για να προσγειωθεί. Το γεγονός αυτό μπορεί να ακούγεται απλό και προφανές, αλλά περιορίζει κάποιες φορές τη χρησιμότητά τους. Τώρα, όμως, οι ερευνητές του Yale που εμπνέονται από το ζωικό βασίλειο βρίσκουν τρόπους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα drones να προσγειώθουν όπως ένα πουλί σε ένα κλαδί.

«Τα νέα δοκιμαστικά drones μπορούν να σταθεροποιηθούν τοποθετώντας τα “πόδια” τους σε κάποια στήριξη, ενώ εξακολουθούν να “χτυπάνε τα φτερά τους”! Κάτι τέτοιο γίνεται και με τις  νυχτερίδες που κρέμονται ανάποδα ενώ πιάνονται σε κάποια κατάλληλη επιφάνεια», λέει ο Kaiyu Hang. «Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, κάποιο τμήμα του ζώου που είναι κατάλληλα διαμορφωμένο, αλληλεπιδρά με μια δομή στο περιβάλλον».

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Robotics, ο Hang και οι συνεργάτες σχεδίασαν τρισδιάστατα πόδια που μοιάζουν με πτηνού για χρήση όμως από ένα drone. Με ένα απλό τρόπο αντιμετώπισης αλλά αποτελεσματικό που θα εξοικονομούσε ενέργεια σε μακροπρόθεσμη βάση, ενδεχομένως επιτρέποντας στα αεροσκάφη να μεταφέρουν περισσότερο βάρος. Δείτε τις δυνατότητες στο παρακάτω βίντεο!

Τα επόμενα βήματα είναι να δημιουργηθεί μεγαλύτερη σταθερότητα με μικρότερες επιφάνειες επαφής, όπως τα λεπτότερα κλαδιά δέντρων. Αυτό θα δώσει στις UAV ακόμη πιο ποικίλες επιφάνειες και θα επιτρέψει τον καλύτερο έλεγχο των ίδιων των προσγειώσεων.